Skip to content
Ana sayfa » Erasmus Süreci – Slovenya Vize Alımı ve Slovenya’ya Gidiş

Erasmus Süreci – Slovenya Vize Alımı ve Slovenya’ya Gidiş

  • by
pasaport işlemleri

Bir önceki yazımda Erasmus süreci ile ilgili başımdan geçenleri kısaca anlatmıştım.

Yazıya başlamadan önce, bu süreç ile ilgili araştırma yaparken, okuduğum önemli bir yazıyı paylaşayım.

"Elinizde tuttuğunuz o D tipi vizeniz var ya, dünyada elmastan daha sonra gelen belki en
değerli şey. Size limitsiz bir hareket alanı veren, demokrasinin en son vardığı şey bana
göre. Her ülkeye pasaportsuz, sanki şehir değiştiriyormuş gibi hissettiren ve şehir gezer
gibi 1 saatte ülkeden ülkeye geçmenizi sağlayan belge. Kıymet bilin dostlar." demiş.

Bu yazımda ise sınavdan başarılı olduktan sonra, yapılması gereken prosedür ile ilgili süreçleri anlatacağım; öğrenim anlaşması, kabul mektubu, pasaport işlemleri, vize – oturma izni vb. süreçleri ayrı ayrı alt başlıklar halinde anlatacağım. Sınavdan başarılı olmak demek, hemen gidiyorsunuz anlamına gelmiyor. Önceki yazıda bahsettiğim gibi, şimdi yasal süreçler.

1. Üniversite İşlemleri

Üniversite işlemleri, üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte, çoğunlukla aynı işlemler oluyor. Uluslararası Ofisin duyurularını takip etmeyi unutmayın.

Sınava girebilmek için en az belirli bir not ortalamasına sahip olmanız gerkeiyor. Karabük için GANO 2,50 ve üzeri olmalı. Sınava girdikten sonra, puanınıza bağlı olarak başarılı olmanız durumunda, önce sıralamaya giriyorsunuz. Sıralama GANO yarısı ve sınav puanınızın yarısı toplanarak belirleniyor. GANO ne kadar yüksekse, o kadar öndesiniz.

Üniversite, sınav sonrası asil ve yedek listesini paylaşır; asiller hibeyi alır, yedekler üniversiteler ile anlaşma sağlaması durumunda hibesiz olarak Erasmus hakkını kullanabilir. Asiller için de kesin anlaşma sağlanacağının garantisi verilmiyor. Bazen asiller hakkından feragat ediyor ve hibe yedeklere çıkıyor.

Gideceğiniz üniversite tercihini, sınava başvuru yaptğınızda yapıyorsunuz. Tabii anlaşma durumuna göre farklı üniversiteler de olabiliyor.

Üniversite ile irtibata geçtikten sonra, koordinatör hocanız ile ders eşleştirmesini yapıyorsunuz, bölüm başkanlığı, uluslararası ofis, öğrenim anlaşması, tanınma belgesi imzalıyorsunuz ve İngilizce transkripti karşı üniversiteye posta ya da online sisteme yükleyerek gönderiyorsunuz. Neyse ki Ljubljana Üniversitesi online yeterli demişti, o konuda uğraştırmamıştı. Tabii bir de ders eşleştirmeleri için bölüm yönetim kurulu kararı çıkması için dilekçe veriyorsunuz.

Bundan sonra bekleme süresi: Karşı üniversite size kabul mektubu gönderecek. Belgeleri gönderdiğiniz adrese, kabul mektubu ile birlikte şehir ve ülke hakkında genel bilgiler ile neler yapacağınızı anlatan bilgilendirmeler yolluyorlar. Harita da göndermişlerdi. Burada mobil uygulamayı kullandığım için harita anı olarak kalacak. Siz yine de yanınızda getirin, ilk günlerde yeni hat alma, internet sorunu vs olabilir, o zaman kullanılır.

Kabul mektubu da geldiğine göre artık büyükelçilik kısmına geçebiliriz: Burada vize ve oturma iznini alacağız. Geçmeden daha önce pasaport almayanlar için kısa bilgilendirme yapalım.

2. Pasaport İşlemleri

Pasaport için bu adresten (https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al) randevu alıyorsunuz, en yakın nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Yeni kimliğiniz yoksa, hazır onu da alın gitmişken. Bir daha gitmek zorunda kalmazsınız.

Öğrenci iseniz, 25 yaşına kadar harç parası ödemenize gerek yok, yalnızca defter bedeli 108 TL (en azından şu yazdığım günde böyle) ödemeniz yeterli. Bankalardan ödeyebilirsiniz. Öğrenci yerine uzun dönem çıkartmak isterseniz, zamana bağlı olarak harç parasını da bankalardan ödeyebilirsiniz. Tabii bir daha fazla uğraşmayayım derseniz, direkt 10 yıllık alabilirsiniz.

Türkiye’de Pasaport Türleri

  1. Umuma Mahsus Pasaportlar (Bordo Renkli Pasaportlar)
  2. Hususi Pasaportlar (Yeşil Pasaport olarak bilinen pasaportlar)
  3. Görev-Hizmet Pasaportları ( Gri Renkli Pasaportlar)
  4. Diplomatik Pasaportlar (Siyah Renkli Pasaportlar) 

Umuma Mahsus Pasaportlar (Bordo Renkli Pasaportlar) için yazacağım, her Türk vatandaşı alabilir. Ben de bundan aldım. Diğerleri için internette detaylar var.

Bordo Renkli Pasaport İçin Gerekli Belgeler:

  • Kimlik belgesi
  • Pasaport harç makbuzu ve pasaport cüzdan bedeli makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Harçsız pasaport alacaklar için öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
  • 18 yaşından küçük kişiler için muvafakat belgesi,
  • Daha önceden pasaportu olanların eski pasaportu

İşlemleri yapıp, evrakları teslim ettikten sonra, verdiğiniz adrese PTT ile gönderiyorlar. Birkaç güne adresinize gelir. Bana 3 günde hızlı bir şekilde ulaşmıştı.

Şimdi oturma izni ve vize işlemlerine geçebiliriz.

3. Oturma İzni ve Vize İşlemleri

Buraya kadar gelebildiyseniz ne mutlu, bu adımı da atlattıktan sonra, geriye pek bir şey kalmıyor.

Şu adresten (http://www.ankara.veleposlanistvo.si/index.php?id=5121&L=1) güncel olarak istenilen belgeleri kontrol edebilirsiniz. Bu yazıyı ne zaman okuyor olursunuz bilmem.

Link içerisinde yer alan word dosyası var, orada başvuru formu için ayrıca link var. Onu doldurmanıza gerek yok, büyükelçiliğe gidince güncel olanını verecekler size, merak etmeyin.

Gerekli belgelere yukarıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Tekrar yazmama gerek yok uzunca. Burada, o belgelere ulaşırken, nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Erasmus öğrencisi olarak gidiyorsanız, Slovenya’da 3 aydan fazla kalacağınız anlamına geliyor. Bunun için vize tipi olarak D tipi vizeye ihtiyacınız var. D tipi vize de oturma izni olduğu anlamına geliyor. Çoklu giriş alırsınız, diğer schengen vizesi olan ülkeleri de gezersiniz. Slovenya’dan çıkış yapacağınız tarih itibariyle en az 3 ay daha geçerliliği devam eden pasaportunuzun olmasına dikkat edin. Biyometrik fotoğraf yanınızda bulunsun. Kabul mektubunun orjinali gerekiyor. Geçiminizi sağlayacağınıza dair belge isteniyor, üniversiteniz size hibe yazısı verecek. Eğer hibe almıyorsanız, noter huzurunda geçiminizi sağlamanıza yardımcı olacak kişinin Apostille damgası (Tasdik Şerhi) taahhütname isteniyor. Gerekli belgelerde yazmasa da hibe 400 Euro’nun altında ise yine noter huzurunda aynı işlemi yapmalısınız. Adli sicil kaydını en yakın adliyeden alabilirsiniz, Apostille (Tasdik Şerhi) damgası isteniyor. Sağlık sigortası, belki de en sorunlu olan bu. Slovenya’da sağlık sorunu yaşadığınızda, şirketler ödememek için elinden geleni yapıyor. Vize için de yaptırmak şart.  Öğrenci belgesini de üniversitenizden alıp, Slovence çevirilerini yaptırdıktan sonra, elçiliğe gidebilirsiniz.

İstenilen tüm belgeler orjinal olacak, imzalı – kaşeli ve Slovence tercümesi ile birlikte. Bu yüzden e-devlet üzerinden alınan belgeler kabul edilmiyor. Tercümeyi yeminli tercümanlara yaptırabilirsiniz. 400 TL’den 1500 TL’ye değişen fiyatlar isteniyor.

3 aydan fazla kalacağınız için yalnızca Ankara’da bulunun büyükeliçilikten işlemlerinizi yapabilirsiniz. Elçiliğin harita üzerindeki yeri https://goo.gl/maps/bmCNj6hrbcG2  Kızılay’dan 3-4 km uzaklıkta, ulaşımı kolay. Randevu gerekmiyor. Sabah 10.00 – 12.00 arası işlem yapıyorlar. 15 günde içinde vize çıkıyor. Size bilgi veriyorlar, gidip alıyorsunuz. İl dışında iseniz, bir tanıdığınız varsa, verdikleri kağıt ile tanıdığınız alıp, size kargolayabilirler.

Oturma izni kısmını da atlattıktan sonra, geriye kalan bir uçak bileti.

4. Uçak Bileti

Facebook ve WhatsApp gruplarına katılmayı unutmayın. Tanıştığımız birkaç arkadaşla, direkt Slovenya’ya değil de, Avusturya üzerinden gidelim dedik. Sabiha Gökçen’den Viyana’ya, oradan Ljubljana’ya otobüs ile gelelim dedik. Maliyet yarı fiyatının altına inmişti. Uçak biletini önceden almak gerekiyor tabii.

https://skyscanner.com.tr uçak bileti almak için güzel adres. Schengen vizesi geçerli ülkelere giriş yapmak için, önce vize aldığınız ülkeye girmeniz gerekiyor şeklinde bir şey var, en azından söylenti. Yani Viyana’ya gitmek için önce Slovenya’ya gelmek gerekiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Viyana uçağına binerken, sorunsuz şekilde uçağa alındık ve Viyana’da sorunsuz şekilde pasaport kontrolünden geçtik. Atatürk Havalimanı’ndaki görevlilerin bu konuda sorun çıkardığını duydum, sizi Viyana’dan geri gönderirler diye uçağa alınmayan arkadaşlarım var. Görevlilere kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve bilgilendirme için teşekkür edip, binebilirsiniz. Viyana’da sorun çıkarmazlar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *