Bu yazımda Matlab ile ilgili genel bazı uygulamalar yapacağız. Daha önceki yazılarımda Matlab hakkında bilgiler verip temel işlemlerden bahsetmiştim.
Uygulamalara geçmeden önce Editör Penceresini tanıyalım. Kodlarımızı burada yazacağız.
New Script’e tıklayıp ya da CTRL +N’e basarak yeni bir editör açabiliriz. Bir sayının tek mi çift mi olduğunu bulan bir program ile başlayalım. Bir tam sayının tek ya da çift olma durumunu belirlemenin en kolay yolu sayıyı ikiye göre modunu alarak sıfıra eşit olup olmadığını sorgulamak.
Bir sonraki uygulamamız olan birinci dereceden denklemin kökünü bulmaya geçelim. Birinci dereceden olduğu için iki farklı değişken tanımladık. Kodlarda Matematik kuralını uyguladık. Değişkenlerin her ikisi de sıfır ise tüm sayılar kök, a sıfır ise kök yok, bu durumlar değil kök mevcut ve kökü hesaplayıp yazdırıyoruz.
Bu sefer farklı yol ile ikinci dereceden kök bulma uygulamasını yapalım. Önceki yazımda num2str’nin bir sayının karaktere atamasından bahsetmiştim. Burada da bunu kullanarak uygulamamız yaptık. İkinci dereceden olduğu için üç farklı değişken tanımladık. Ardından da kodlarda Matematik kuralını uyguladık. % şeklinde belirtilen yerler ise disp yerine kullanılabildiğini açıklamak için yazılmıştır.