Bir önceki yazımda Arduino Giriş ve Linux Dağıtımına Kurulumundan bahsetmiştim. Bu yazımda LED yakarak başlayacağız. LED’i yakan dünyayı yakar demişler. Uygulamalara başlamadan önce devre bağlantı şemasını göstermek için Fritzing adlı programı kullanacağım. Siz de kullanmak isterseniz buradan indirebilirsiniz.
LED (“Light Emitting Diode”, Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır.
Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan direnç de devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır.
Direnç kullanmamızın nedeni LED’lerin belirli bir çalışma gerilimi (Kırmızı LED 2,20V gibi) vardır. Arduino çıkışları 3,3V ve 5V’tur. LED’in zarar görmemesi için direnç bağlanmıştır.
Pin Mode çıkışı 8 olarak seçtik. Dilediğinizi, programda belirtmek şartıyla, seçebilirsiniz. Pin Mode 8 çıkışından dirence (LED’in yanmasını yani zarar görmesini önlemek amacıyla), diğer ucunu LED’in (+) bacağına (uzun bacak), LED’in (-) bacağından (kısa bacak) GND’ye bağladık.
Gerekli Malzemeler
- Arduino
- LED
- 220 Ω direnç
- Jumper
- 9V pil ya da güç kaynağı (Arduino’yu harici beslemek isterseniz)
Şimdi de gerekli kodları yazarak ve Arduino’yu bilgisayara takarak kodumuzu yazalım.
// Burada yazacağımız fonksiyonlar karta ilk enerjisini alıp bir kez çalışır. Kullanacağımız pinler, seri port konfigürasyonu vs. ayarları yapıyoruz. void setup() { pinMode(8, OUTPUT); // 8 numaralı pini OUTPUT (çıkış) olarak aktif ediyoruz. } // Burada ise setup fonksiyonundaki komutları çalıştırıyoruz. Enerji kesilene kadar sürekli kesilir. void loop() { digitalWrite(8, HIGH); // HIGH voltaj seviyesini 5V olarak ayarlıyor. delay(1000); // 1000 ms = 1sn (1sn boyunca aktif oluyor.) digitalWrite(8, LOW); // LOW voltaj seviyesini 0V olarak ayarlıyor. delay(1000); // 1sn boyunca pasif oluyor. }
Kodumuzu yazdıktan sonra Arduino’ya yükleyelim. Aşağıdaki gibi bağlantıyı gerçekleştirelim.
Pin Mode çıkışımızı 8 olarak belirledik ve LED süresini 1 sn olarak ayarladık, pin ve süreyi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bir sonraki yazımda LED parlaklığını ayarlayacağız.
Pingback: Arduino Giriş ve Linux Dağıtımına Kurulumu – Ferzender VARLİ
Pingback: Arduino Uygulamaları – Led Parlaklık Kontrolü – Ferzender VARLİ